27 de març del 2017

Avenc de la Llosa (o del Marianet) (Gavà-Baix Llobregat)



La cosa esta així:

Antecedents: El 26 de gener de 1946, Joaquim Montoriol-Pous i Francesc Vicens (GES-CMB) van explorar i topografiar dues cavitats prop del Pla de les Basses (massís de Garraf). En aquells moments se’ls va posar el nom d’avenc del Marianet i avenc de la Llosa, i així va sortir publicat a la revista Speleon l’any 1954.

Conjectura: Amb el temps algú es va adonar que potser els noms estaven canviats ja que l’avenc del Marianet té una pedra a la boca en posició vertical (una llosa), i el susdit de la Llosa no. Podria haver passat que en fer el vegetal (tipus de paper utilitzat antigament per passar les “topos” a net per publicar) i donada la similitud del dibuix d’ambdues cavitats, s’hagessin permutat els noms en el moment de retolar-les.

Resolució: Aquest fet ha estat constatat en sengles comentaris tant a Espeleoindex, a Espeleobloc així com en tertúlies de cafè, on s’ha cregut que, ja que no hi ha comprovació possible del que va passar, el millor era deixar els noms tal i com es van publicar a Speleon per tal d’evitar embolics.

Situació actual: El cas és que últimament (març de 2017) algú, que es dedica a pintar els noms de les cavitat del massís de Garraf, ha col·locat a l’avenc de la Llosa (segons Montoriol), el nom de Marianet.

El futur: Caldrà anar a l’avenc del Marianet (segons Montoriol) per veure si té posat el nom de la Llosa.

Nota complementaria: Al 1960, membres del GIE del CE de Gràcia, pensant-se que era una cavitat inèdita, van explorar aquest avenc donant-li el nom d’avenc de la Viola.

Coordenades UTM (Datum: ETRS89 Fus: 31N) X: 410214 Y: 4571448 Z: 429 m.









Per les parets del fons de la cavitat hi rajava una bona quantitat d'aigua. Segurament per les pluges dels últims dies















 Font: ICGC-Instamaps

Alfred Montserrat Nebot ©