22 de març del 2014

Les cuines de Rocaguinarda (Taradell-Osona)




Les cuines de Rocaguinarda són unes petites cavitats excavades en el anomenats “gresos de Folgueroles” que formen la part superior del relleu de l’Enclusa.
El seu interès és més llegendari que no pas espeleològic, ja que les dues galeries paral·leles que formen la cavitat sumen un recorregut total de 26 metres.
La llegenda explica que aquest indret era el lloc d’amagatall del conegut bandoler Perot Rocaguinarda, líder dels nyerros.
També és conegut com Perot lo Lladre i tot hi essent hereu d’una rica casa d’Oristà (Lluçanès) un malentès el va portar a dedicar-se al bandolerisme.

Coordenades UTM (Datum ED 50 FUS 31N) X: 443513  Y: 4636088  Z: 829 m






La cavitat es molt visitada per excursionistes

La cavitat està situada sobre el marge dret del torrent de Mansa, al peu del petit cingle superior que dona pas a la carena de l’Enclusa

Des del punt de vista geològic, a l’Enclusa es troba el contacte entre la Fm. Romagats (materials vermellosos a la base del cingle) i la Fm. Folgueroles (gresos i conglomerats clars a la part superior). Tot indica el pas dels ambients continentals als marins durant les primeres fases de rebliment de la conca de l’Ebre en aquesta zona

 
Estratificacions planars i encreuades de la Fm. Folgueroles característiques de fàcies de platja
Més informació a espeleoindex
Fotos: Alfred Montserrat Nebot ©