4 de maig del 2013

Avenc dels Caçadors (Olesa de Bonesvalls)



Després de varies sortides s’ha localitzat l’avenc del Caçadors. Es tracta d’una cavitat petita, poc més 11 metres, potser per això ha estat poc visitada durant els últims anys. No hi ha dubte que al estar envoltada d’avencs com els Esquirols, l’Arcada Gran (Font i Sagué) o l’Averdó, els espeleòlegs escollien aquestes altres opcions.
Institut Cartogràfic de Catalunya
Coordenades UTM (Datum ED50 Fus 31N) X: 405609 Y: 4581378 Z: 398 m

Arribar a l’avenc del Caçadors no ha estat fàcil. L’exuberant vegetació qui hi ha a la zona on es troba el forat fa que es pugui estar a pocs metres i no veure’l. Al llarg dels anys la vegetació ha anat tapant tots els senders. El bosc, i molt especialment els esbarzers, dificulten el pas per la suau carena que s’estén entre el fondo del Lledoner i el de l’Arcada. A tot això hi ha que afegir la gran quantitat d’arbres secs que han caigut, complicant encara més la progressió sobre el terreny





La primera exploració de l’avenc dels Caçadors es deu a membres de la SIE del CEA, que al 1969 l’exploren i aixecant la topografia. Més informació a espeleoindex.
La cavitat consta d’un petit pou de 7 metres que dona a la part alta d’una rampa més o menys ample, on s’aprecien diversos fenòmens reconstructius.
Al final de la rampa s’obre un estret pas que permet avançar uns quants metres més, fins als 11 metres de fondaria

Un dels habitants de l'avenc dels Caçadors

Text i fotos: Alfred Montserrat Nebot ©