22 d’abril del 2012

Balmes d'en Borrasser (Molló-Ripollès)


Explorades per membres del GES del CMB (Montoriol-Muntan-Pasant) i publicades en el butlletí de la mateixa entitat, l’any 1956, les Balmes d’en Borrasser (Molló-Ripollès) és una cavitat poc visitada, ja sigui pel seu curt desenvolupament, només 157 metres i 15 de desnivell, o perquè es situa en una zona on no hi ha altres cavitats d’importància.
La cova està situada en un petit cingle al marge dret del riu Ritort, molt a prop de Can Fumat. El camí més fàcil per arribar-hi és seguir la pista que s’inicia poc abans d’entrar a Molló i que porta al veïnat de la Ginestosa. Es pot deixar el vehicle abans de passar el pont de Can Fumat i seguir un corriol que remunta el Ritort. En pocs minuts s’arriba a la cova. La primera entrada que es troba es bastant gran i al fons hi ha instal·lada una corda per facilitar l’accés a unes galeries penjades.
Seguint el cingle es situen d’altres boques que donen pas a galeries menys desenvolupades. Cal anar una mica més enllà seguint el filat elèctric del bestiar, fins que, a l’esquerra, es pot veure un tronc d’arbre mig caigut. Pel seu costat s’inicia un corriol que permet accedir a les galeries superiors de la cavitat.
Aquesta cova, excavada en calcàries del Devonià, ha estat desenvolupada sobre un sistema ortogonal de diàclasis i en l’actualitat sembla presentar algun tipus de reactivació quimiolitogènica.

42º 21' 1.61''  2º 24' 38.82''  Alt 1.075 m.


Entrada inferior


 Galeries inferiors


 Boques superiors














Diversos aspectes de la cavitat

Fotos: Alfred Montserrat i Mariona Vázquez