25 de gener del 2011

Els castells de Lluís II de Baviera

Ludwig Friedrich Wilhelm (1845-1886), més conegut com "el rei boig", va regnà amb el nom de Lluís II de Baviera. Nascut a Nymphenburg, des de molt petit se li va inculcar el seu poder reial. De adolescent Ludwig es convertí en el millor amic de Paul Maximilian Lamoral von Thum und Taxis, aristòcrata i actor, Junts llegien poesia i representaven les òperes romàntiques de Richard Wagner. La relació es va trencar quan Paul és començà a interessar-se per les noies. Durant la seva joventut, Ludwig també va iniciar una amistat eterna amb la seva cosina Elisabet de Baviera (empedadriu d’Austria), coneguda per Sissi.
Ludwig va arribar al tron bavarès a l'edat de 18 anys, per la mort del seu pare. La seva joventut i bon aspecte el feien salvatgement popular a Baviera i a l'estranger. Un dels seus primers actes va ser el patronatge oficial del seu ídol, Richard Wagner.
Durant tot el seu regnat, Lluís II va tenir una successió de relacions amb homes, incloent-hi la seva persona de confiança Richard Hornig, l'estrella de teatre hongaresa Josef Kainz, i el cortesà Alfons Weber.
Amb el temps, Lluís II es va anar tornant cada vegada menys públic. Durant la dècada de 1880, passava molt del seu temps tancat entre les muntanyes de la regió del Allgäu. Allà hi construí uns quants palaus molt cars, amb aspecte de contes de fades, amb el dissenyador d'escenaris Christian Jank, i s'imaginava a si mateix en un món de somni com a descendent del monarca absolut Lluís XIV de França.
El 10 de juny, de 1886, Ludwig va ser declarat oficialment boig pel govern i incapaç d'executar els seus poders governamentals, i el príncep Luitpold era declarat regent. El psiquiatre Bernhard von Gudden malgrat que mai havia examinat a Ludwig, en va declarar la seva bogeria, principalment a causa d'històries disseminades per enemics de Ludwig. Alguns historiadors creuen que Ludwig estava sa, i que va ser víctima d'una intriga
El matí del dia 12 de juny, una segona comissió va arribar al castell per arrestar al rei i portar-lo al castell de Berg, al sud de Munic.
L’endemà, Lluís II va demanar fer un passeig amb el professor Gudden. Els dos homes mai van tornar. Van ser trobats ofegats dins del Llac Starnberg.
Oficialment, Lluís II es va suïcidar ofegant-se, però abunden les teories alternatives. Sembla que Lluís II era un bon nedador, l'aigua no cobria la cintura on es trobava el seu cos, i l'informe de l'autòpsia oficial indicà que no hi havia aigua als seus pulmons. Cap prova sòlida de joc brut mai no ha sortit a la llum, però molts sostenen que Lluís II i Gudden van ser assassinats pels seus enemics polítics mentre intentaven escapar-se de Berg.

Al costat de Füssen s'aixequen dos dels castells més importants en la vida de Lluís II de Baviera. El de Hohenschwangau, on hi va passar llargues temporades quan era petit, i el de Neuschwanstein, manat construir al 1868

Aquest castell, aixecat al segle XIV, va ser comprat i restaurat per el rei Maximilià II de Baviera

Entrada al castell de Hohenschwangau


Aspectes del castell

Vista de Neuschwanstein des de Hohenschwangau


Aquest castell va inspirar a Walt Disney per a la pel·lícula "La bella dorment". La seva construcció va representar un important dispendi per al patrimoni reial i no es va acabar fins després de la mort de Lluís II, que només hi va viure 172 dies

El Marienbrücke permet creuar la gorja del riu Pöllat a 90 metres d'alçada

El castell de Neuschwanstein vist des del Marienbrücke

Linderhof és el més petit de tots els palaus que Lluís II va manar contruir, però és el que reflexa millor la seva inclinació per França i especialment per Lluis XIV. L'arquitecte va ser Georg von Dollmann, que el va rodejà d'un gran parc d'estil versaillesc. Amb una decoració barroca sobrecarregada i excèntrica, va ser la vivenda habitual.

De l’interior del palau cal destacar la Sala dels Tapissos i la dels Miralls, que amplificaven la il·luminació amb espelmes mentre Lluís II llegia tota la nit. Una altra estància curiosa és el menjador, dotat d’un sistema que permetia que la taula baixés fins a la cuina i pugés amb el menjar, sense que Lluís II tingués que veure ni parlar amb ningú



Vista dels jardins del davant del palau





Per darrera del palau de Linderhof, Lluís II va fer construir una cova que simulava la de Venus de la òpera de Wagner Tannhäuser. En ella si representaven òperes de l’ autor. Aquesta cavitat tenia un tron, calefacció, un escenari, llums de colors i un llac amb onades artificials per on acostumava a navegar amb una barca en forma de cargol de mar

Fotos : Alfred Montserrat Nebot